fbpx

Vervoer in Vietnam

VERVOER IN VIETNAM

Vietnam is volop in ontwikkeling en de infrastructuur wordt ook steeds beter. Het ruime aanbod van binnenlandse vluchten, het uitgebreide treinnetwerk en busverbindingen zorgen er voor dat u goed kunt rondreizen in Vietnam. Toch is er een vervoersmiddel dat de kroon spant: brommers. Voor u zijn brommers, achter u zijn brommers, overal zijn brommers. De Vietnamezen rijden massaal op een brommer, soms met hele families tegelijk. Het is dan ook erg druk op de weg en verkeersregels zijn er nauwelijks. Door de stoplichten is het verkeer nog enigszins georganiseerd tezamen met het gebruik van de claxon. Deze wordt gemiddeld twee keer per minuut gebruikt.

Welkom in Vietnam, het enige land in Azië waar u met grote verbazing zult deelnemen aan het verkeer.

REIZEN PER VLIEGTUIG IN EN NAAR VIETNAM:

Omdat Vietnam een langgerekt land is, is het handig om een binnenlandse vlucht te boeken als u in korte tijd veel wilt zien in Vietnam. De afstand van Hanoi naar Ho Chi Minh City is bijna 1500 kilometer. Dit kan met de bus of de trein, wat zeker 36 uur gaat duren, maar veel sneller en tegenwoordig helemaal niet meer zo duur is met het vliegtuig. Vietnam kent 11 internationale vliegvelden en 10 nationale luchthavens.

11 internationale luchthavens:

 1. Can Tho
 2. Chu Lai
 3. Dalat
 4. Da Nang
 5. Hai Phong
 6. Hanoi
 7. Ho Chi Minh City
 8. Hue
 9. Nha Trang/ Cam Ranh
 10. Phu Quoc
 11. Vinh

10 nationale luchthavens:

 1. Buon Ma Thuot
 2. Ca Mau
 3. Con Dao
 4. Dien Bien Phu
 5. Dong Hoi
 6. Pleiku
 7. Quy Nhon
 8. Rach Gia
 9. Son La
 10. Tuy Hoa

Vanuit Nederland zijn er geen mogelijkheden om rechtstreeks naar Vietnam te vliegen. U kunt met een overstap in Europa, Midden Oosten of Azië aanvliegen op Hanoi, Da Nang of Ho Chi Minh City. En wilt u het zo optimaal regelen, vlieg dan heen op de ene plaats en terug van de andere plaats. Deze combinatie kan geboekt worden bij een luchtvaartmaatschappij die op beide plaatsen aanvliegt.

TREIN VIETNAM

DIT IS HET SPOORNETWERK IN VIETNAM:

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk. Van Hanoi nar Ho Chi Minh City gaan er dagelijks treinen. Het is wel een lange rit, want deze rit doet er ruim 34 uur over. Voor de route adviseer ik u om een binnenlandse vlucht te boeken. Toch zijn er diverse andere routes die heel goed te doen zijn per trein. In Vietnam heeft u de keus uit een dag- of nachttrein. De prijs van een treinticket is afhankelijk van de klasse welke u in de trein boekt. U hebt hier de keuze uit harde of zachte stoelen. Hoe harder de stoel, hoe goedkoper het tarief. In de nachttrein kunt u kiezen voor een couchette met zachte bedden. De nachttreinen in Vietnam hebben een beperkte hoeveelheid couchettes met zachte bedden. Deze moet u dus tijdig boeken. Ik kan dat, afhankelijk van de route tussen de 60 en 90 dagen voor vertrek voor u reserveren.

POPULAIRE TREINROUTES IN VIETNAM:

HANOI NAAR LAO CAI

Lao Cai is het treinstation als u plannen heeft om Sapa te bezoeken. Vanaf Lao Cai gaat u met de bus of auto door naar Sapa. Ideaal is om voor deze route de nachttrein te kiezen. U komt dan de volgende ochtend vroeg aan in Lao Cai, waarna u de laatste 40 kilometer per bus of auto aflegt. Tijdens de zonsopgang ziet u dan de prachtige rijstterrassen van het noorden opdoemen. Prachtige foto’s gegarandeerd!

HANOI NAAR HUE

Voor deze route heeft u de keus uit een dag- of nachttrein. De nachttrein is voor deze route ook een prima vervoersmiddel. De trein vertrekt aan het begin van de avond. Indien u een tour heeft geboekt naar de Halong Bay, sluit de nachttrein prima aan bij terugkomst in Hanoi. Deze treinrit duurt ongeveer 13 uur en in de nachttrein is de optie van een (gedeelde vier persoons) couchette met zachte bedden.

HUE NAAR DANANG

Dit is een van de mooiste treinroutes in Vietnam, omdat deze route langs de beroemde Hai Van Pass gaat. Aan de ene kan heeft u een mooi uitzicht over de oceaan en aan de andere kant de bergpas. Deze rit duurt vier uur. Als u van Hue naar Danang gaat, zorgt u er dan voor dat u een plaats heeft aan de linkerkant, zo heeft u een grandioos uitzicht over de Zuid Chinese Zee. Als u de route andersom doet, moet u aan de rechterkant zitten.

NHA TRANG NAAR QUY NHON

Dit is geen spectaculaire route, maar wel een mooie. De rit van 3,5 uur gaat bijna de gehele rit langs de oceaan met een fantastisch uitzicht.

 

 

HO CHI MINH CITY NAAR PHAN TIET

Als u naar Mui Ne wilt gaan, is het dichtstbijzijnde treinstation: Phan Tiet station. Vanaf Ho Chi Minh City duurt deze treinrit ongeveer vier uur en gaat langs prachtige rijstvelden. Vanaf Phan Tiet is het nog 20 kilometer om bij de zandduinen van Mui Ne te komen. Een ideale verbinding als u na een indrukwekkend bezoek aan Ho Chi Minh City toch nog even van het strand wilt genieten.

HANOI NAAR CHINA

Er zijn dagelijkse verbindingen van Hanoi naar China. Er zijn twee belangrijke routes: De eerste reisroute is van Hanoi naar Nanning, Guilin, Beijing (China). De tweede reisroute is van Hanoi (Vietnam) naar Kunming (China) met overstap (lopend of per taxi) en grensovergang bij Lào Cai (Vietnam) en Hekou (China). Let op: de Chinezen noemen Hanoi Gia Lam. Nanning in China is een belangrijk overstappunt voor reizen naar China.

HANOI NAAR HAI PHONG

Indien u op eigen gelegenheid de Halong Bay wilt gaan bezoeken, is deze treinreis een prima route. Vanaf Hai Phong kunt u met de ferry naar Cat Ba Island. Zodra u Hanoi uitrijdt met de trein, gaat de trein over de beroemde Long Bien brug, een zeer fotogenieke brug! Hierna gaat u van de Red River Delta met prachtige rijstvelden.

 

BUS IN VIETNAM

De bus is een uitstekend vervoermiddel in Vietnam. Op lange afstanden rijden er nachtbussen, waarbij u de stoel kunt “omtoveren” tot een klein bedje. Hierdoor is de busrit enigszins aangenaam. De grote, moderne bedrijven rijden tussen grote steden.  In de afgelegen gebieden zijn de bussen van mindere staat. De buschauffeur is wel fan van de toeter, die wordt dan ook zeer regelmatig gebruikt.

 

 

 

CRUISE VIETNAM

Met de indrukwekkende Halong Bay en de machtige Mekong Rivier heeft u twee punten waar u prachtige cruises kunt maken. In de Halong Bay kunt u kiezen uit een dagtocht of een twee- of driedaagse cruise.

Bij de Mekong Delta kunt u kiezen voor een twee-, drie of achtdaagse cruise, waarbij u ook de optie heeft om naar Cambodja te cruisen.

AUTOHUUR IN VIETNAM

Om een auto te mogen besturen in Vietnam heeft u een Vietnamees rijbewijs nodig. Het internationale rijbewijs dat u hier in Nederland kunt halen, geldt daar niet. Een Vietnamees rijbewijs krijgt u pas, zodra u minimaal drie maanden in Vietnam woont. Het is voor een toerist dus niet mogelijk om een auto  te huren. Daarbij komt dan ook nog de vraag of u een auto zou willen huren. Het verkeer is in de grote steden chaotisch te noemen, er rijden hier meer brommers dan auto’s. De verkeersborden zijn ook in de Vietnamese taal geschreven, een schrift dat wij niet kunnen lezen. Via Delta Holidays kunt u wel een auto met chauffeur huren en kunt u op deze manier Vietnam gaan ontdekken. De ideale en meest relaxte manier om Vietnam te ontdekken.

TAXI IN VIETNAM

In alle steden kunt u een taxi aanhouden om u zich te laten vervoeren. Hier is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. Bijna alle taxi’s hebben een meter in de auto zitten, echter bij heel veel taxi’s is deze meter zeer onbetrouwbaar. Ik adviseer u dan ook om alleen gebruik te maken van de twee staatsbedrijven Mai Linh en Vinasun. Deze twee bedrijven worden gecontroleerd door de overheid en hebben een betrouwbare meter.

OVERIG VERVOER IN VIETNAM

In de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City kunt u ook nog gebruik van de fietstaxi of de tuk-tuk. Heel belangrijk om op de prijs af te dingen. Zodra u een aantal dagen in Vietnam bent, heeft u wel een idee wat een rit kan kosten. Een eerste advies is om naar de prijs te vragen. Hierop doet u een tegenbod van 25 %. De tuk tuk chauffeur of de fietser, zal heel “dramatisch” doen dat hij ook wil eten en voor zijn familie moet zorgen. U doet een tweede hoger bod tot maximaal 50 % van de eerste prijs. Eventueel loopt u weg. Indien de bestuurder van de tuk tuk / fietstaxi niet achter u aankomt, zit u echt te laag met uw bod. Gelukkig is er op de volgende hoek een nieuwe optie om een tuk tuk aan te spreken. U weet dan dat u hoger moet zitten dan bij de vorige tuk tuk chauffeur.

RONDREIZEN VIETNAM

(met privé chauffeur)

Centraal Vietnam

3 tours

Noord Vietnam

13 tours

Zuid Vietnam

7 tours

CRUISE VIETNAM

Mekong Delta cruise

2 tours

Halong Bay cruises

5 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.