fbpx

Eerste hulp bij Azië-keuze-stress!

WELK LAND GAAT U BEZOEKEN IN AZIË?

Al jaren wilt u een verre reis maken naar Azië, maar dan bent u eindelijk zover, en dan krijgt u te maken met een probleem, waar ga ik heen?

Vrienden, familie en collega’s, ze zijn er allemaal wel eens geweest en ze hebben allemaal de mooiste verhalen, de meest indrukwekkende foto’s, ze zijn lovend over het lekkere eten en vooral, dat het niet duur is in Azië.

U verkeert in grote onzekerheid, want eigenlijk wilt u overal wel heen, maar u zult toch een eerste keuze moeten maken. Wordt het Sri Lanka gecombineerd met de Malediven of gaat u naar Vietnam met een cruise op de Halong Bay? Of gaat u naar Rajasthan in India of liever naar Angkor Wat in Cambodja? Zoveel landen, zoveel keus en zoveel smaken!

SRI LANKA OF INDIA

Twee landen in het zuiden (zuidwesten) van Azië, maar dat is dan ook de enige overeenkomst tussen beide landen. Sri Lanka een eiland dat ten zuidoosten van India ligt. Sri Lanka wordt ook wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd, het eiland van de Sigiriya Leeuwenrots, de rotstempels van Dambulla en de theeplantages van Nuwara Eliya en ook heel veel parken met olifanten. Sri Lanka, een eiland dat 1,5 keer zo groot is als Nederland tegen India dat 79 x zo groot is als Nederland. India het land van Mahatma Gandhi, de Bengaalse tijger, de Taj Mahal en de backwaters van Kerala.

India het land waar de curries veel pittiger zijn dan in Sri Lanka. Curries zijn bijgerechten die bij de rijst worden geserveerd. Omdat 70 % van de bevolking in Sri Lanka Boeddhistisch is, en het geloof hen zegt dat ze geen dieren mogen doden, eten ze voornamelijk vegetarische curries. In India is “maar” 0,7 % van de bevolking boeddhistisch en zult u meer curries tegen komen met vlees (kip) en vis.

Qua natuurparken zijn beide landen zeer afwisselend en in beide landen kunt u op safari. In beide landen ziet u olifanten en luipaarden, maar ontbreken in Sri Lanka zoogdieren als de tijgers, leeuwen, neushoorns en wilde runderen. In India kunt u deze dieren weer wel tegen komen. In Sri Lanka kunt u in bepaalde maanden ook nog op walvissensafari, want in het kristalheldere water rond riffen is de zee rijk aan haaien, dolfijnen, roggen, tonijnen en zeebaarzen. India kent geen “big five” maar een “big 8”. Naast de Indische olifant, de Indische neushoorn, de buffel, de Indische leeuw en het luipaard van de big five, heeft India ook nog de gaur (wilde runderen), de wilde waterbuffel en de lippenbeer.

VIETNAM EN CAMBODJA

Zowel Cambodja als Vietnam hebben allebei een gruwelijk oorlogsverleden en hier zijn de sporen tegenwoordig nog steeds heel goed zichtbaar van. Beide landen hebben daarom ook, een relatief jonge bevolking.

Het voordeel van Cambodja is dat u online een visum kunt aanvragen dat deze binnen maximaal 72 uur binnen is. Voor Vietnam moet u of naar de ambassade in Den Haag voor het visum of van te voren via Delta Holidays een uitnodigingsbrief aanvragen waarmee u bij aankomst een “visum on arrival” kunt kopen. Dit is omslachtiger dan reizen naar Cambodja.

Vietnam is een ontzettend lang land met twee grote steden: Hanoi en Ho Chi Minh City. Hanoi, de hoofdstad in het noorden, en Ho Chi Minh, het voormalige Saigon in het zuiden vormt het economisch centrum. Dat ze beide groot zijn, zijn de enige overeenkomsten, want de verschillen zijn enorm, maar dat is ook niet verwonderlijk door de bijna 3000 kilometer die tussen beide steden ligt. De verschillen zijn ontstaan door de enorm lange strijd die is gevoerd om van Vietnam één land te maken.

Hanoi heeft tal van monumentale gebouwen, tempels en musea. Hier speelt het leven voornamelijk op straat af, met een gemoedelijke sfeer en veel eettentjes. In het oude centrum kunt u overal gemakkelijk naar toe lopen. Ho Chi Minh is echter veel moderner, een stad die is ingedeeld in districten en waarbij district 1 en 3 de belangrijkste (toeristische) wijken zijn. Een stad met hoge en moderne wolkenkrabbers en voor de traditionele straatverkopers en winkeltjes moet u meer zoeken dan in Hanoi. Verplaatsen gaat het gemakkelijkst met een brommer of een taxi. Wat beide steden gelijk hebben? Het lijkt wel of er meer brommers dan inwoners zijn.

 

Ook Cambodja heeft ook twee grote steden: Siem Reap en Phnom Penh.

Siem Reap is een grote stad, maar heeft een gemoedelijke sfeer. Net buiten de stad ligt de tempelstad Angkor, de plaats met de beroemde tempels Angkor Watt, Angkor Thom en Bayon. Siem Reap heeft een klein en gezellig centrum. Vanuit de stad kunt u gemakkelijk de rust op zoeken bij de diverse vissersdorpjes aan het Tonlé Sap meer en het is erg leuk om de omgeving te verkennen op de fiets. Ook de tempels kunt u per fiets ontdekken.

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, is echt een grote stad. Hier zijn veel bezienswaardigheden die herinneren aan de gruwelijke periode in de jaren 70 tijdens het regime van Pol Pot. De Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis zijn hier belangrijke punten die u kunt bezoeken en alles kunt horen, zien en “voelen” wat zich hier heeft afgespeeld.

Ook de natuur is heel afwisselend van beide landen. Zo kunt u in Vietnam gaan cruisen in de Halong Bay en op de Mekong Rivier in Zuid Vietnam, terwijl u in Cambodja meer jungle zult aantreffen. Zowel Vietnam als Cambodja hebben niet echt natuurparken waar “big five” wilde dieren wonen, behalve dan olifanten in Vietnam. Noord Vietnam is erg bergachtig en heeft een van de mooiste gebieden ter wereld met rijstterrassen. Cambodja moet het vooral hebben van rijstvelden.

En het eten? Het traditionele eten van Vietnam lijkt veel op dat van buurland China. Toch heeft Vietnam wel eigenaardige gerechten: in Hanoi kunt u ‘Bun Cha’ (soep met balletjes en varkensvlees met noedels) eten en de speciale ‘egg coffee’ (ca phe trung) drinken. Hier wordt aan de koffie een rauwe eidooier toegevoegd. In Saigon kunt u alle Vietnamese gerechten wel vinden, maar deze zijn meer op de westerse wereld georiënteerd, een lokale aanrader zijn de verse springrolls/loempia’s (goi cuon) die niet gefrituurd zijn. En wilt u echt iets heel aparts eten? Probeer dan eens een balut-ei, een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkelt embryo, dat wordt gekookt. Men zegt dat het eten van een balut-ei uw geslachtsdrift opwekt. Eet smakelijk.

Het eten in Cambodja staat bekend om snel en eenvoudig klaar te zijn. Het heeft veel invloed gehad van de Chinese en Thaise keuken en dat is nog te zien. Rijst is bijna altijd de basis voor hun gerechten maar ze gebruiken minder kruiden. Het wordt vaak omschreven als simpel maar elegant. Veel gerechten zijn ook vegetarisch in Cambodja. En wilt u hier iets bijzonders eten? Probeer dan een portie kakkerlak.

NEPAL OF DE FILIPIJNEN

Als er twee landen in Azië zijn die op het eerste gezicht helemaal niet op elkaar lijken, dan zijn dat Nepal en de Filipijnen. Nepal, een land ten noorden van India, waar 75 % 3.000 meter boven de zeespiegel ligt en dat geen kustlijn heeft. De Filipijnen die uit meer dan 7000 eilanden bestaat en waar meer dan 75 % uit zee bestaat en daarmee enorm veel stranden heeft.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen deze eigenlijk totaal verschillende landen. Beide landen zijn zeer geschikt om actief door te brengen, aan de ene kant op dezelfde manier, aan de andere kant op een verschillende manier maar beide actief: hiken.

Nepal is het land om te gaan hiken. De beroemdste hiketocht is naar de Mount Everest, naar het Everest Base Camp op 5364 meter hoogte, maar ook andere mooie hiketochten in het Annapurna gebied, Maslu of Langtang zijn indrukwekkend, ook voor beginners.

In de Filipijnen kunt u ook hiken, en dan op het hoofdeiland Luzon, rond het gebied van Banaue en Sagada. Geen meerdaagse tochten zoals in Nepal, maar wel tochten dwars door de rijstterrassen en langs watervallen. Een verschil is dat u bij een hike in de Filipijnen geen sneeuw zult aantreffen en in Nepal wel.

In Nepal gaan de activiteiten vooral omhoog, de bergen in, bij de Filipijnen gaat u vooral naar beneden, diep de zee in. De hoogste berg is natuurlijk de Mount Everest met 8848 meter hoog, bij de Filipijnen gaat u juist de andere kant op, de diepste zee bij de Filipijnen is 10.540 meter met een geweldige onderwaterwereld.

Ook het geloof in beide landen is anders. Inofficieel is Nepal een hindoe koninkrijk. 90 % van de bevolking is hindoeïstisch en zoveel Hindoes in Nepal leven, zoveel rooms-katholieken leven er in de Filipijnen. Hier is 82 % van de bevolking rooms-katholiek. U zult dan ook nauwelijks tempels tegen komen in de Filipijnen en meer kerken en kathedralen terwijl in alle steden van Nepal de mooiste hindoetempels te vinden zijn.

Het eten in de twee landen is ook verschillend. Is in Nepal Dhal Bat het nationale gerecht: rijst met linzensoep en een curry van groentes. Dit wordt zowel in de middag als in de avond gegeten. Ook in de Filipijnen kennen ze gerechten met rijst, maar hier zijn ook de bekende fastfood ketens ruim aanwezig, waar u de standaard fastfoodgerechten met rijst kunt bestellen.

AZIË VAKANTIES

Heeft u al een keuze kunnen maken? Ben u wat wijzer geworden uit deze fantastische landen in Azië? Ja, wat heerlijk, op mijn website staan heel veel mooie voorbeeldreizen en heel veel extra informatie over bovenstaande landen. En met het reis-op-maat formulier help ik u graag verder met een mooie reis.

Heeft u na het lezen van dit vergelijk nog meer stress? Dan is er nog een laatste redmiddel? Mij bellen: 030-6055599 of 06-20122649! En dan gaan we samen kijken, heel gericht kijken wat u leuk vindt, wat u wilt zien en doen en dan help ik u persoonlijk heel graag met het maken van een keuze voor een geweldige vakantiebestemming in Azië. Dit aanbod geldt natuurlijk ook als u wel een keuze hebt kunnen maken!

WIE IS DELTA HOLIDAYS EN ERICA DANKMEIJER?

Delta Holidays is een touroperator gericht op Azië reizen, onderdeel van Reisbureau Acire in Nieuwegein. Erica Dankmeijer, de eigenaresse van beide bedrijven, heeft een enorme liefde voor Azië, en deze liefde wil ik graag met u delen met mijn website en met alle mooie reizen die ik deze kant op kan boeken. Delta Holidays is niet alleen lid van het SGR, SGRZ, ANVR en het Calamiteitenfonds maar ook kleinschalig, persoonlijk en deskundig.

AZIE VAKANTIES

VIETNAM

Vietnam, land van het Zuiden, bijzonder, authentiek, lokaal, kleurrijk en een indrukwekkende natuur en historie!

Lees verder

NEPAL

Nepal,het land van de Mount Everest, gegarandeerd een fascinerend en sportief avontuur

Lees verder

SRI LANKA

Sri Lanka, “gezegend en prachtig”, een parel in de Indische Oceaan, met een rijke historie en gevarieerde landschappen.

Lees verder

INDIA

India, het land van uitersten en een grote diversiteit aan klimaten, religies, monumenten en bevolkingsgroepen. 

Lees verder

FILIPIJNEN

Filipijnen, het land met meer dan 7600 eilanden, bountystranden, indrukwekkende rijstterrassen met Spaanse roots.

Lees verder

CAMBODJA

Cambodja, een delicatesse voor de ware reisliefhebber. Kleurrijk, een rijke geschiedenis, authentiek en anders!

Lees verder

BHUTAN

Bhutan, een klein koninkrijk in de Himalaya, waar geluk belangrijker is dan materie en waar u alleen volledig georganiseerd heen kan

Lees verder

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.