fbpx

Culinair & fijnproevers

WAT ETEN ZE IN AZIË?

Curry’s, rijst, rendang, masala allemaal heerlijke gerechten uit Azië. Ga mee naar de beste straatstalletjes en restaurants en geniet van echte Vietnamese lekkernijen of maak het zelf klaar onder begeleiding van een ervaren kok.

INDIASE KEUKEN

Bekend om zijn diversiteit die varieert in elke regio heeft India een levendig assortiment van ontelbare gerechten. Het wordt gekenmerkt door het subtiele en verfijnde gebruik van kruiden, granen, fruit en groenten die allemaal in het land worden verbouwd. De thuisbasis van mensen van vele religies  en culture achtergronden zorgen voor deze enorme diversiteit. De eetcultuur in India heeft veel invloeden van verschillende dynastieën, handelsroutes en buitenlandse heersers die in India aan de macht zijn geweest, toch zijn er twee verschillen die altijd zichtbaar zijn:

  • gerechten voor de gewone man
  • gerechten voor de elite

VIETNAMESE KEUKEN

Op toeristisch gebied ontstaat er een nieuwe trend, ervaringsreizen. Mensen reizen om dingen te zien en zich weg van huis te voelen, maar ze richten zich steeds meer op de ervaringen die ze moeten beleven. Ze bezoeken het land niet meer, ze ervaren het. In Vietnam is gastronomie zeker een van de eerste dingen om op uw to-do lijst te zetten. Heerlijk eten bij de straatstalletjes of in een luxe restaurant langs het strand.

FILIPIJNSE KEUKEN

De Filipijnse keuken is eigenlijk de minst gevarieerde keuken en de minst avontuurlijke in Azië. Toch is er wel zeker wel lekker eten vinden. Ze eten hier een mix van verschillende keukens en vooral een mix van Aziatische en Westerse gerechten heeft er voor gezorgd dat u hier bijna alles kunt krijgen. Veel gerechten komen uit Spanje, maar ook westerse invloeden uit Frankrijk, Italië en uit Amerika ziet u in de gerechten terug, daarnaast hebben Aziatische gerechten uit China, Maleisië, India, Thailand en Vietnam hun weg gevonden in de Filipijnen. De locals zelf eten hier vooral vis, vlees (rijkelijk gemarineerd varkensvlees of kip), groente en noedels. Zoals in alle andere Aziatische landen is dan ook rijst de basis.

SRI LANKAANSE KEUKEN

Sri Lanka heeft een gevarieerde keuken die vooral bestaat uit rijst en curry. Niet raar natuurlijk, want op het eiland zijn talloze rijstvelden. Ook wordt er vaak vis bij gegeten. Het eten is wel vrij pittig, want de pepers worden hier zeer ruim gebruikt. Het eten hier is dan ook pittiger dan in andere Aziatische landen. In het eten ziet u toch ook veel ingrediënten terug die vroeger door de Portugezen, Engelsen en Nederlanders naar het eiland zijn meegenomen. Ook zijn er veel invloeden uit India terug te vinden in de maaltijden. Deze mix van specerijen en lokale producten maken het eten in Sri Lanka bijzonder maar erg lekker met als basis witte rijst.

CAMBODJAANSE KEUKEN

Het eten in Cambodja staat bekend om snel en eenvoudig klaar te zijn. Het heeft veel invloed gehad van de Chinese en Thaise keuken vroeger en dat is nog te zien. Rijst is bijna altijd de basis voor hun gerechten maar ze gebruiken minder kruiden. Het wordt vaak omschreven als simpel maar elegant. Veel gerechten zijn ook vegetarisch. De keuken van Cambodja is misschien minder bekend als zijn wereldberoemde buurlanden Thailand en Vietnam maar, het is nog steeds even lekker.

LAOTIAANSE KEUKEN

Rijst en noedels zijn de hoofdingrediënten van de Laotiaanse gerechten, vooral de kleefrijst komt enorm veel voor. Laos is ‘s werelds grootste consument van sticky rice en alle locals eten het. De kleefrijst wordt in een mandje of bamboeblad geserveerd en deze moet u met uw handen eten, u maakt er een bal van en dipt dit vervolgens in een curry of saus. Er wordt veel gevarieerd met rijst en noedels. Veel kraampjes op de markt verkopen noedelsoep en de kleefrijst waar groenten, vlees en/of vis worden toegevoegd.

Gerechten in Laos zijn over het algemeen niet pittig en overheersende kruiden worden vermeden, de gerechten zijn eerder zuur dan zoet. Zoete nagerechten zijn dan ook ongebruikelijk in Laos, wel worden fruit of warme kokosmelk als nagerecht geserveerd.

 

NEPALESE KEUKEN

De nationale keuken van Nepal is relatief eenvoudig. Met invloeden uit Tibet, China en India is het eten hier toch redelijk gevarieerd, maar u zult er geen culinaire hoogstandjes tegen komen. Nepal is een hindoestaat, dat betekent dat de koe een heilig dier is. U zult dus geen rundvlees eten in Nepal. De Nepali bevolking eet voornamelijk waterbuffel en geit. Nepal is voor vegetariërs een walhalla, heel veel gerechten zijn vegetarisch. Ook veganistisch eten is hier ruim voldoende te verkrijgen.

BHUTAANSE KEUKEN

De maaltijden in Bhutan zijn simpel en eenvoudig, maar smaken heerlijk. Bhutan is een overwegend boeddhistisch land, waardoor er veel vegetarisch wordt gegeten. Voor toeristen is het geen probleem om in de middenklasse hotels, vis, kip, varken of rundvlees gerechten te bestellen, ook de Indiase en Chinese gerechten zijn populair. Bhutaanse mensen zijn doel op chilipepers en kaas, daarom is bijna elke gerecht in Bhutan zowel kaasachtig als pittig. 

Loopt het water al in de mond bij al deze heerlijke gerechten? Bij alle reizen is het mogelijk om een kookles te volgen in het land van uw keuze of boek een leuke culinaire trip bij uw reis.

CULINARIE TOURS EN EXCURSIES

Culinair Vietnam

2 tours

Culinair Cambodja

1 tour

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.