fbpx

Eten in Laos

LAOTIAANSE KEUKEN

Rijst en noedels zijn de hoofdingrediënten van de Laotiaanse gerechten, vooral de kleefrijst komt enorm veel voor. Laos is ‘s werelds grootste consument van sticky rice en alle locals eten het. De kleefrijst wordt in een mandje of bamboeblad geserveerd en deze moet u met uw handen eten, u maakt er een bal van en dipt dit vervolgens in een curry of saus. Er wordt veel gevarieerd met rijst en noedels. Veel kraampjes op de markt verkopen noedelsoep en de kleefrijst waar groenten, vlees en/of vis worden toegevoegd.

Gerechten in Laos zijn over het algemeen niet pittig en overheersende kruiden worden vermeden, de gerechten zijn eerder zuur dan zoet. Zoete nagerechten zijn dan ook ongebruikelijk in Laos, wel worden fruit of warme kokosmelk als nagerecht geserveerd.

LAOTIAANSE GERECHTEN

Ondanks het feit dat Laos niet over een onderscheidende keuken beschikt, zijn er toch een aantal typisch Laotiaanse gerechten. Het bekendste nationale gerecht in Laos is laap (ook wel laab of larb). Laap is een lokale specialiteit van groenten met gemarineerd, fijngehakt vlees (meestal varkensvlees), wat wordt opgebakken en waaraan allerlei specerijen worden toegevoegd. Ook wordt dit gerecht vaak rauw of lauw gegeten.

 

 

KHAO JEE

Hier zit u de Fransen invloeden terug komen in het eten. Een Khao Jee is een baguette die in de lengte wordt gesplist en die wordt belegd met een dikke laag varkensleverpaté of een Lao worst, sla, papaja, wortel, ui, komkommer, koriander soms aangevuld met een chilisaus. Door de saus kan het zeer pittig zijn. Deze lunchsnack is op elke hoek van de straat verkrijgbaar.

 

KHAO NOM KOK

Dit is de Laotiaanse variant op de Hollandse poffertjes. Het is een populair gerecht bij de straatfood tentjes. De hapklare gerechten zijn gemaakt van kokos, rijst- en zetmeel, suiker, zout en olie. Eenvoudige ingrediënten die worden opgeklopt tot een glad beslag. Een beetje krokant van buiten en glad van binnen. De meest klassieke toppings zijn gehakte groene uien. Je kunt ook gekookte suikermaïskorrels, taroblokjes en kabochi-blokjes erbij eten als topping.

PING PA

Ping pa is een Lao-stijl van gegrilde vis, gekruid met lokale kruiden en geserveerd met een andere regionale favoriet, kleefrijst. De favoriete vis is typisch red snapper (of andere witvlezige vis), bestrooid met zout en gevuld met een mix van citroengras, kaffir limoenblaadjes, knoflook, sjalotjes, vissaus en limoensap. Het gerecht is een van de lokale delicatessen, en verkrijgbaar op alle voedselmarkten en eetgelegenheid in Vientiane. Voor extra pittigheid wordt jeow (chili dipsaus) vaak apart geserveerd.

KHAO NIAO MAMUANG

Deze traditionele rijstpudding is een favoriete manier om een ​​maaltijd af te maken. Het gerecht wordt bereid met kleefrijst die eerst wordt gestoomd en vervolgens wordt overgoten met gezoete kokosmelk. Ten slotte wordt de rijst geserveerd met plakjes verse mango. Dit gerecht is zeer populair.

 

 

SOM TAM

Van Som tam is het niet duidelijk of dit een typisch Thais of Laotiaans gerecht is, maar het is een veel gegeten gerecht in Laos. Dunne reepjes groene papaja, bevat deze salade meestal geroosterde pinda’s, sperziebonen, tomaten en een pittige saus, meestal gemaakt met knoflook, chilipepers, vissaus, gedroogde garnalen, palmsuiker en limoen- of tamarinde sap. Het wordt gegeten als hoofdgerecht of als aanvulling op rijst, gegrild vlees of gemarineerde vis.

KHAO NIAO PING

Gegrilde zoete kleefrijst met bananenvulling of taro. Het gerecht wordt ingepakt in bamboebladeren en dan op een vuurtje opgewarmd. Door de bamboebladeren wordt de banaan zacht en heeft het gerecht een zoetige smaak.

LAOS

RONDREIZEN EN KORTE TOURS

LAOS RONDREIZEN

4 tours

LAOS KORTE TOURS

2 tours