fbpx

Nepalees eten

 NEPALESE KEUKEN

De nationale keuken van Nepal is relatief eenvoudig. Met invloeden uit Tibet, China en India is het eten hier toch redelijk gevarieerd, maar u zult er geen culinaire hoogstandjes tegen komen. Nepal is een hindoestaat, dat betekent dat de koe een heilig dier is. U zult dus geen rundvlees eten in Nepal. De Nepali bevolking eet voornamelijk waterbuffel en geit. Nepal is voor vegetariërs een walhalla, heel veel gerechten zijn vegetarisch. Ook veganistisch eten is hier ruim voldoende te verkrijgen.

EETGEWOONTEN NEPAL

De meeste Nepalezen eten met de rechterhand, maar tegenwoordig gebruiken ze ook bestek. Het eten wordt geserveerd in metalen schalen, ook wel “Thal” genoemd, een schaal ingedeeld in vakken. Nepalezen zullen ook nooit met hun lippen de rand van een glas of beker aanraken als ze die van een ander krijgen, ze gieten de drank direct in hun keel.

Met de komst van toeristen zijn er, voornamelijk in de grote steden, heel veel restaurants bijgekomen. U vindt hier van alles, van Tibetaans, Chinees, Japans, Indiaans, Mexicaans en zelfs Europese restaurants als Italiaans. Toch moet u zeker een keer een aantal Nepalese gerechten proberen!

Curry is de verzamelnaam voor alle groenten-, vis- en vleesgerechten die worden bereid heel veel specerijen, soms tot wel 25 stuks per gerecht. Dal is de verzamelnaam van gerechten die gemaakt zijn van linzen. Linzen zijn zeer proteïnerijk en daarom uitstekende vleesvervangers en Bhat is rijst en dit wordt in grote hoeveelheden gegeten. Tarkari betekent “erg lekker” en het nationale gerecht van Nepal wordt dan ook vaak aangeduid als Dal Bhat Tarkari. Volgens de traditie moeten rijst en linzensoep gratis aangevuld worden tot men voldaan is.

DIT ZIJN DE BEKENDSTE NEPALESE GERECHTEN:

DHAL BHAT

De meest bekende is dus Dhal Bat, rijst met linzensoep en een curry van groentes. Dit is hét nationale gerecht van Nepal en kan zowel in de middag als in de avond worden gegeten. In verschillende regio’s wordt het steeds anders gegeten en is afhankelijk van de seizoen groenten die er zijn. Bij dhal bat wordt vaak chapati gegeten, een Indiaans plat brood en/of papad, gefrituurd linzenmeel brood of yoghurt. U giet de Dal soep over de rijst en maakt het geheel los met uw vingers. De overige ingrediënten voegt u met uw handen toe bij elke hap die u neemt.  Alles wordt als een soort “bal” in de hand tegelijk opgegeten.

ALOO KO ACHAR

Dit is een pittige aardappelsalade die gegeten kan worden met rijst of salade. Het gerecht is een van de meest voorkomende gerechten in Nepal.

MOMO

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Tibet en zijn deegballetjes gevuld met vlees of groentes. Hier zijn dus heel veel verschillende variaties in mogelijk. Ze worden gestoomd of gebakken en gegeten als snack of volledige maaltijd.

PAKAAYEKO MASU

Dit is een curry met veel gestoofd vlees, kruiden en laurierbladeren. Het vlees suddert minimaal 20 minuten in de curry, yoghurt en tomaat. Het gerecht kan worden gegeten met rijst.

SEL ROTI

Dit is de Nepalese variant op een donut, een traditioneel zelfgemaakt ringvormig rijstbrood afkomstig uit Nepal met een zoete smaak. Het wordt meestal bereid tijdens de hindoefestivals Dashain (26 oktober 2020) en Tihar (Feest van het vuur gedurende vijf dagen feest eind oktober).

PANI PURI

Dit is een populaire snack die bestaat uit gefrituurd brood/crêpe gevuld met een mengsel van aardappelen, tamarinde chutney, chili, uien, kikkererwten en/of kruiden. Dit gerecht stamt al uit de periode 600 voor Christus, toen het nog Phulki heette. Volgens kenners was het gerecht toen veel knapperiger dan nu.

GHUNDROOK DHEEDO

Dit is een beroemd suikervrij gerecht gemaakt van tarwe, mais en gedroogde groene groentes. De Ghundrook zelf is een gepekelde bladgroente die veel voorkomt in Nepal. De Dheedo is een bijgerecht zoals rijst of brood. Het gerecht kost wat tijd om te bereiden, maar zit boordevol voedingsstoffen.

 

THUPAKA

Dit is een vegetarische noedelsoep. Een klassieke soep van oorsprong uit Noord India. Aan de soep worden radijs, tomaat, lente-ui en spinazie toegevoegd. Ook andere groentes zijn mogelijk. Ook wordt er vaak (veel) knoflook aan toegevoegd.

ALU BODI TAMA

Dit gerecht betekent letterlijk “ aardappel bamboescheut” of ook wel aardappel- en tamasoep. Tama is de gefermenteerde bamboescheut. Het is een klassieke Nepalese curry, gemaakt van aardappel. Een ander ingrediënt is bodi of tane bodi, zwarte erwten. Soms wordt ook nog knoflook, tomaat en citroen toegevoegd.

 

DRINKEN NEPAL

RAKSHI

Een lokale drank, gedestilleerd van gierst of het is gemaakt van rijst. In het laatste geval kunt u het vergelijken met Japanse rijstwijn Sake. Vooral in de koude gebieden wordt dit veel gedronken. Het is een hele sterke drank waar u het snel warm van krijgt. U kunt er ook goed op slapen. Ook bij veel religieuze en sociale evenementen wordt het gedronken.

 

THON (Newari) / CHHYAN (Tibetaans)

Een melkachtig wit bier gemaakt van gefermenteerde rijst. Het wordt ook wel Nepali Bier of Himalaya bier genoemd.

THONGBA

Een populaire alcoholische drank die vooral in de bergen wordt gedronken. Men schenkt heet water in een pot waar gefermenteerde gierst zit. U drinkt het drankje vervolgens met een bamboerietje. Ook van dit drankje krijgt u het lekker warm.

Bent u liever van een standaard biertje? Dan kan ik u het Everest beer of Chang aanraden. Deze lijken het meest op Europees bier. En houdt u niet van alcoholische dranken? In Nepal wordt enorm veel thee geschonken. Het kraanwater kunt u niet drinken en hiervoor adviseer ik u om flessen water te kopen.

तपाईँको भोजनको मज्जा लिनुहोस्

(EET SMAKELIJK)

RONDREIZEN NEPAL

NEPAL RONDREIZEN