fbpx

Kaudulla & Minneriya & Wasgamuwa

NATIONALE PARKEN SRI LANKA

Kaudulla National Park, Minneriya National Park en het Wasgamuwa National Park zijn drie parken naast elkaar die met een natuulijke corridor met elkaar verbonden zijn. De parken liggen in het noordoosten van Sri Lanka. Gedurende het jaar trekken de olifanten rond tussen deze drie parken.

KAUDULLA NATIONAL PARK 

Kaudulla National Park is het nieuwste nationale park van Sri Lanka, geopend in 2002 en ligt in het gebied van de Culturele Driehoek, op 197 kilometer afstand van de hoofdstad Colombo. Het werd op 1 april 2002 aangewezen als nationaal park en werd daarmee het 15de nationale park van het eiland. Samen met Minneriya en Girithale is het Kaudulla geïdentificeerd als een belangrijk vogelgebied 

Historisch gezien was Kaudulla een van de 16 irrigatietanks die door koning Mahasen werd gebouwd. Na eeuwen dat het park niet in gebruik was, werd het in 1959 opnieuw gereconstrueerd en het trekt nu een verscheidenheid aan planten en dieren aan, waaronder grote zoogdieren, vissen en reptielen. Het park herbergt maximaal 250 (wilde) olifanten (inclusief kuddes jonge mannetjes), luipaarden, viskatten, luiaardberen, Sambar-herten en de bedreigde roestige gevlekte kat. De vegetatie bestaat uit groene bossen en grasland rondom de meren in het park.  

In de droogteperiode verhuizen de olifanten naar het Minneriya National Park om te drinken en te eten. Rond de maand september trekken de olifanten naar de Kaudulla park op zoek naar meer water en voedsel. 

De jungle-corridor Kaudulla-Minneriya die Kaudulla met het Minneriya National Park verbindt, werd in 2004 uitgeroepen tot Wildlife Sanctuary. 

MINNERIYA NATIONAL PARK 

Het Minneriya National Park wordt ook wel “the Gathering” genoemd en is gelegen tussen Habarana en Polonnaruwa. Het park is de ideale ecotoeristische locatie in Sri Lanka in de noordelijke centrale provincieop 182 kilometer van de hoofdstad Colombo. Het gebied werd op 12 augustus 1997 aangewezen als nationaal park, nadat het in 1938 oorspronkelijk was uitgeroepen tot natuurreservaat. De reden om het gebied als beschermd te verklaren is om het meer in het park te beschermen. Ook dit meer is aangelegd door Koning Mahasen in de derde eeuw na Christus. Het park is een voedingsbron in het droge seizoen voor de olifantenpopulatie die in de bossen van de districten MatalePolonnaruwa en Trincomalee leven. Samen met Kaudulla en Girithale vormt Minneriya een van de 70 belangrijke vogelgebieden in Sri Lanka. De belangrijkste waterbronnen voor het meer zijn een omleiding van de Amban rivier en het Elaherakanaal. Het natte seizoen is tijdens de noordoostelijke moesson van oktober tot januari, het droge seizoen is dan van mei tot september. De vegetatie van het Minneriya National Park is bos, grasland, rotspartijen en moeras.  

In het park is bekend dat bepaalde olifanten agressiever zijn als gevolg van ontmoetingen met mensen. Volgens parkwachters verloor een olifant een baby toen zij werd aangereden door een auto. Deze olifant wil daarom nog wel een agressief tegen de toeristen doen. Tijdens het droge seizoen komen grote aantallen olifanten naar de grasvelden rondom het stuwmeer. Dit meer zorgt er voor dat grote kuddes olifanten in leven blijven. Het aantal olifanten kan dan oplopen tot ruim 200 dieren. De olifanten migreren uit het Kaudulla National Park en het Wasgamuwa National Park.  

Ook leven er twee soorten endemische apen in het park: de Langoer aap met de paarse kop en de makaak aap. Ook sambarherten, het Srilankaanse luipaard en de luiaardbeer komen hier voor 

WASGAMUWA NATIONAL PARK

Het Wasgamuwa National Park ligt ten zuidoosten van Dambulla en is het grootste park van de drie parken op 225 kilometer afstand van de hoofdstad Colombo. Het werd in 1984 uitgeroepen tot Nationaal Park en is daarmee het enige in de Centrale Provincie. Het park werd opgericht om ontheemde wilde dieren te beschermen en is een van de vier parken die hiervoor is aangewezen. Oorspronkelijk werd het in 1938 aangewezen als natuurreservaat en in het begin van de jaren zeventig werd het gebied aangemerkt als nationaal park. Ook in dit park kunt u grote kuddes olifanten zien, omdat het via een natuurlijke corridor verbonden is met het Kaudulla National park en het Minneriya National Park. Wasgamuwa is ook een belangrijk vogelgebiedDe naam van de Wasgamuwa is afgeleid van de woorden “Walas Gamuwa“. “Walasa” is Singalees voor luiaardbeer en “Gamuwa” betekent bos.  

Het hoogste punt van het Nationaal Park is Sudu Kanda (witte berg) met 470 meterHet park bestaat verder uit bossen en graslanden. Ook vindt u in het park de ruïnes van Malagamuwa en de ruïnes van Chulangani chaitya, deze voormalig stad is gebouwd door koning MahanagaWasgamuwa National Park heeft ongeveer de hoogste biodiversiteit onder de beschermde gebieden in Sri Lanka. Niet alleen olifanten, maar ook de langoer aap en de makaak aap, waterbuffels, Sri Lankaanse asherten en de zeldzame luipaard en luiaardbeer bevinden zich hier. Ook de kleine gouden palm civet, een zeldzaam endemisch zoogdier verblijft in Wasgamuwa. Het aantal geregistreerde vogelsoorten bedraagt 143.  

Afhankelijk van de periode dat u in Sri Lanka bent, is het bezoek aan een van deze parken mogelijk, net afhankelijk waar de olifanten zich op dat moment bevinden.

FOTO'S KAUDULLA & MINNERIYA & WASGAMUWA

RONDREIZEN NATIONALE PARKEN SRI LANKA

Kaudulla & Minneriya & Wasgamuwa

1 tour

Udawalawe National Park

1 tour

Yala National Park

2 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.