fbpx
030-6055599 info@delta-holidays.nl

Hindoeïsme in India

HINDOEÏSME IN INDIA

Een van de grootste religies die door het hele land wordt gevolgd, is het hindoeïsme. Dit is ook een van de oudste religies ter wereld. In feite staat het bekend als ‘Sanatan Dharma’ of de eeuwige religie. Met duizenden tempels, ashrams en heilige plaatsen zoals ghats en natuurelementen zoals rivieren, bomen en bergen, is de prominentie van het hindoeïsme in elk hoekje en elke hoek voelbaar. Het land van Ayodhya waar Heer Rama liep, of de straten van Gokul waar de jonge Heer Krishna of de formidabele Himalaya’s dartelden waarvan wordt aangenomen dat ze de verblijfplaats van Heer Shiva zijn, is er nauwelijks een deel in het land dat niet aansluit bij de legendes van goden en godinnen.

 

De meeste hindoes geloven dat er vier grote pelgrimssteden zijn die elke toegewijde in zijn / haar leven moet bezoeken om vrij te komen van de cirkel van leven en dood. Dit worden char dhams genoemd. Dit zijn de vier pelgrimssteden:
  • Kedarnath
  • Badrinath
  • Yamunotri
  • Gangotri

Andere prominente spirituele tussenstops in het land zijn:

 

Rivieren en beken worden in het hindoeïsme zeer vereerd en verschillende steden die langs hun oevers liggen, zijn als heilig aangemerkt.

 

De zeven heilige steden in het hindoeïsme zijn:

VARANASI / BENARAS

Varanasi, gelegen aan de oevers van de heilige rivier de Ganges, wordt verondersteld de oudste levende bewoning ter wereld te zijn. Van de beroemde Ganga arti (een vuurritueel) tot crematieceremonies, de ghats zijn de plaats van aloude rituelen die tot op de dag van vandaag worden uitgevoerd.

 

 

 

HARIDWAR

De stad Haridwar, gelegen in de uitlopers van de Himalaya, bruist van toegewijden, de lucht is gevuld met de zoete geur van wierookstokjes en het gerinkel van tempelklokken. Het ziet duizenden mensen een duik nemen in de heilige wateren van de rivier de Ganges, die hier uit de Himalaya naar voren komt. Toegewijden, sadhus (in saffraan geklede mannen) en heiligen verdringen zich de ghats van de rivier (getrapte oevers) om een ​​duik te nemen in de heilige wateren en, volgens hindoeïstische overtuigingen, hun zonden weg te wassen.

 

 

AYODHYA

Ayodhya, vereerd als de geboorteplaats van Lord Rama is een populaire pelgrimsoord voor hindoes. Het is uitgestrekt langs de serene Saryu-rivier en is bezaaid met tempels, waarvan sommige verbonden zijn met de ghats.

 

 

 

 

MATHURA

Gelegen aan de oevers van de heilige rivier de Yamuna, worden Mathura en Vrindavan  vereerd als het land waar Heer Krishna zijn jeugd doorbracht. Een labyrint van steegjes omzoomd met tempels, oude ghats en talloze verhalen over Heer Krishna, die hier zou zijn geboren, galmend door de straten, nodigt Mathura toegewijden van heinde en verre uit. De stad staat bekend om verschillende tempels gewijd aan Heer Krishna, een van de meest populaire en geliefde incarnaties van Heer Vishnu.

 

 

DWARKA

De stad Dwarka, gelegen aan de Arabische Zee, is een populair pelgrimsoord, vereerd als de verblijfplaats van Heer Krishna. Gelegen op de punt van het Saurashtra-schiereiland, staat deze oude stad bekend om de Dwarkadhish-tempel, die bij de schilderachtige Gomti kreek staat.

 

 

 

KANCHIPURAM

Synoniem aan spiritualiteit en sereniteit, is de tempelstad Kanchipuram, bezaaid met oude tempels die architectonische wonderen zijn en een visuele traktatie voor de ogen. Gelegen aan de oevers van de rivier de Vegavathi, had deze historische stad ooit 1.000 tempels, waarvan er nog maar 126 (108 Shaiva en 18 Vaishnava) over zijn.

 

 

UJJAIN

Langs de rivier de Kshipra ligt de oude stad Ujjain, een kruis van drukke steegjes die door tempelclusters weven, waardoor Ujjain de bijnaam ‘de stad van de tempels’ verdient. Ujjain is een van de locaties voor de grootste spirituele gemeente ter wereld, de Kumbh Mela, die elke 12 jaar wordt gehouden (de andere drie zijn Prayagraj, Nashik en Haridwar). De stad is schitterend tijdens Simhast Kumbh, die miljoenen toegewijden van over de hele wereld aantrekt om een ​​duik te nemen in de Kshipra-rivier, in de overtuiging dat het hen van hun zonden zou verlossen.

REIZEN MET RELIGIEUZE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN AZIE