fbpx

Hindoeïsme in India

HINDOEÏSME IN INDIA

Een van de grootste religies die door het hele land wordt gevolgd, is het hindoeïsme. Dit is ook een van de oudste religies ter wereld. In feite staat het bekend als ‘Sanatan Dharma’ of de eeuwige religie. Met duizenden tempels, ashrams en heilige plaatsen zoals ghats en natuurelementen zoals rivieren, bomen en bergen, is de prominentie van het hindoeïsme in elk hoekje en elke hoek voelbaar. Het land van Ayodhya waar Heer Rama liep, of de straten van Gokul waar de jonge Heer Krishna of de formidabele Himalaya’s dartelden waarvan wordt aangenomen dat ze de verblijfplaats van Heer Shiva zijn, is er nauwelijks een deel in het land dat niet aansluit bij de legendes van goden en godinnen.

De meeste hindoes geloven dat er vier grote pelgrimssteden zijn die elke toegewijde in zijn / haar leven moet bezoeken om vrij te komen van de cirkel van leven en dood. Dit worden char dhams genoemd.

Dit zijn de vier pelgrimssteden:

  • Kedarnath
  • Badrinath
  • Yamunotri
  • Gangotri

Andere prominente spirituele tussenstops in het land zijn:

Rivieren en beken worden in het hindoeïsme zeer vereerd en verschillende steden die langs hun oevers liggen, zijn als heilig aangemerkt. De zeven heilige steden in het hindoeïsme zijn:

VARANASI / BENARAS

Varanasi (ook bekend onder de naam Benares) wordt beschouwd als de verblijfplaats van Lord Shiva en is een van de zeven heilige steden in het land. De stad is gelegen aan de oevers van de heilige rivier de Ganges, die ooit zou zijn aangelegd door Lord Shiva is een van de oudste bewoonde steden ter wereld. Van de beroemde Ganga arti (een vuurritueel) tot crematieceremonies, de ghats zijn de plaats van aloude rituelen die tot op de dag van vandaag worden uitgevoerd zijn echte tekenen van het Hindoeistische geloof en daarmee een spiritueel hoogtepunt in India.

HARIDWAR

De stad Haridwar, gelegen in de uitlopers van de Himalaya, bruist van toegewijden, de lucht is gevuld met de zoete geur van wierookstokjes en het gerinkel van tempelklokken. Het ziet duizenden mensen een duik nemen in de heilige wateren van de rivier de Ganges, die hier uit de Himalaya naar voren komt. Toegewijden, sadhus (in saffraan geklede mannen) en heiligen verdringen zich de ghats van de rivier (getrapte oevers) om een ​​duik te nemen in de heilige wateren en, volgens hindoeïstische overtuigingen, hun zonden weg te wassen.

AYODHYA

Ayodhya, gelegen in de staat Uttar Pradesh, isvereerd als de geboorteplaats van Lord Rama en is een populaire pelgrimsoord voor hindoes. Het is uitgestrekt langs de serene Saryu-rivier en is bezaaid met tempels, waarvan sommige verbonden zijn met de ghats. In de traditionele geschiedenis was Ayodhya de hoofdstad van het koninkrijk Kosala , ondanks dat Sravasti de belangrijkste plaats was in het koninkrijk tijdens de boeddhistische tijd 6de-5de eeuw voor Christus. Geleerden zijn het er wel over eens dat Ayodhya identiek is aan de stad Saketa, waar de Boeddha naar verluidt een tijdje heeft gewoond. Dat het vroeger een Bhoeddistisch centrum was, komt vooruit uit het feit dat er heel veel kloosters zijn in dit gebied.

MATHURA

Mathura, gelegen op 140 kilometer ten zuiden van Delhi ligt aan de oevers van de heilige rivier de Yamuna, worden Mathura en Vrindavan  vereerd als het land waar Heer Krishna zijn jeugd doorbracht. Een labyrint van steegjes omzoomd met tempels, oude ghats en talloze verhalen over Heer Krishna, die hier zou zijn geboren, galmend door de straten, nodigt Mathura toegewijden van heinde en verre uit. De stad staat bekend om verschillende tempels gewijd aan Heer Krishna, een van de meest populaire en geliefde incarnaties van Heer Vishnu.

DWARKA

De stad Dwarka (ook bekend onder de naam Dvaraka), gelegen aan de Arabische Zee, is een populair pelgrimsoord, en volgens de oude literatuur de verblijfplaats van Heer Krishna. Krishna heeft hier menig strijd uitgevochten met Koning Salva. Ook Er wordt ook verondersteld dat Dwarka zes is “verzwolgen” door de zee en dat het huidige Dwarka de zevende stad Dwarka is. De plek waar de “onderwaterstad” is gevonden, ligt in een streek die na het smelten van de ijskappen, aan het einde van de laatste ijstijd (ongeveer 9000 jaar geleden) onder water verdween. Deze theorie is terug gevonden in de Sanskriet literatuur. Ook wordt verondersteld dat Dwarka de eerste hoofdstad is van de staat Gujarat. In Dwarka staat een tempel die is gebouwd in het jaar 200 voor Christus en is vergroot in 1700 na Christus.

UJJAIN

Langs de rivier de Kshipra ligt de oude stad Ujjain, een kruis van drukke steegjes die door tempelclusters weven, waardoor Ujjain de bijnaam ‘de stad van de tempels’ verdient. Ujjain is een van de locaties voor de grootste spirituele gemeente ter wereld, de Kumbh Mela, die elke 12 jaar wordt gehouden (de andere drie zijn Prayagraj, Nashik en Haridwar). De stad is schitterend tijdens Simhast Kumbh, die miljoenen toegewijden van over de hele wereld aantrekt om een ​​duik te nemen in de Kshipra-rivier, in de overtuiging dat het hen van hun zonden zou verlossen.

KANCHIPURAM

Synoniem aan spiritualiteit en sereniteit, is de tempelstad Kanchipuram, bezaaid met oude tempels die architectonische wonderen zijn en een visuele traktatie voor de ogen. Gelegen aan de oevers van de rivier de Vegavathi, had deze historische stad ooit 1.000 tempels, waarvan er nog maar 126 (108 Shaiva en 18 Vaishnava) over zijn.

 

 

REIZEN MET RELIGIEUZE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN AZIE

RELIGIEUS

11 tours

COMBINEER HET HINDOEISME MET DEZE REGIOS

NOORD INDIA

Delhi, Varanasi en Amritsar

lees verder

RAJASTHAN EN TAJ MAHAL

De gouden cirkel, Taj Mahal, paleizen en fort en een blauwe stad

Lees verder

ZUID INDIA

De mooiste tempels en groene backwaters

Lees verder

WEST INDIA

Steden, natuur en prachtige stranden

Lees verder

CENTRAAL INDIA

Majestueuze paleizen, erotische tempels en mysterieuze taferelen

Lees verder

NOORD OOST INDIA

Het afgelegen gebied van Kaziranga

Lees verder

OOST INDIA

Odisha en de Sundarbans

Lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR INDIA

Zuid India rondreizen

West India Rondreizen

Rajasthan rondreizen

Oost India Rondreizen

Noord-Oost India rondreizen

Noord India rondreizen

Centraal India rondreizen

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.