fbpx
030-6055599 info@delta-holidays.nl

Jainisme in India

JAÏSNISME IN INDIA

RANAKPUR

Jaïnisme is een van de belangrijkste religies in het land en de bekendheid ervan wordt weerspiegeld in verschillende tempels verspreid over India. Een van de meest populaire tempels is Ranakpur in Rajasthan. Het wordt Chaumukha Mandir (tempel met vier gezichten) genoemd en is opgedragen aan Adinath, de eerste Jain-tirthankar (heilige). De tempel is volledig gemaakt van wit marmer en bestaat uit 29 zalen, 80 koepels, 400 kolommen en 1444 individueel gegraveerde pilaren. De pilaren zelf zijn van het allergrootste schoonheid, versierd met perzik en beige tinten. Ze tonen ingewikkeld houtsnijwerk van olifanten, bloemen en mensen. Interessant is dat geen twee pijlers hetzelfde zijn!

 

MOUNT ABU

De Dilwara-tempels in Mount Abu zijn een ander voorbeeld van de schoonheid waarmee spiritualiteit is behouden en gevoed. De tempels zijn geweldige voorbeelden van de ingewikkelde Jain-architectuur. De tempels ademen een gevoel van eenvoud en soberheid uit, zo één met het jainisme als filosofie en tegelijkertijd betoverend en flatteus in zijn minuscule pracht.

 

 

KOLKATA (CALCUTTA)

De Pareshnath Jain-tempel, ook bekend als de Pareswanath-tempel Digambar, is een van de heiligste gebedshuizen voor de Digambaras en een van de mooiste tempels in Kolkata. De tempel is gebouwd in Nagara-stijl waarin creativiteit een sleutelrol speelt. Als de volgelingen klaar zijn met hun gebeden, kunnen toegewijden hier honderden vissen voeren in een speciale tank of ontspannen in de prachtige tuinen.

 

 

PALITANA

Palitana, in Gujarat, staat bekend om een ​​grote cluster van Jain-tempels. Op weg naar de Shatrunjaya-heuveltop vanaf de basis komt u maar liefst 836 prachtige tempels tegen. Het bereiken van de top is geen gemakkelijke taak, want u moet bijna 4.000 treden beklimmen over een 3,5 kilometer lange klim omhoog. De site heeft een enorme betekenis voor de Jain-gemeenschap, omdat hier de eerste Jain tirthankara (heilige), Adinath, verlichting bereikte, waardoor de Shatrunjay-heuvel een heilige plek werd voor Jains. De tempels zijn gebouwd in de 11e, 12e eeuw en 16e eeuw. Interessant is dat deze, in tegenstelling tot andere tempels in het land, niet werden gebouwd onder bescherming van enige dynastie of koningen, maar het resultaat zijn van de inspanningen van de rijke zakenlieden die het jaïnisme volgden.

SONAGIRI

Een groot cluster van witte Jain-tempels, daterend uit de 9e eeuw, markeert het landschap van Sonagiri. Gelegen op ongeveer 70 km van Gwalior, zijn deze tempels, waarvan er 77 op de Shatrunjaya-heuvel staan, van een afstand te zien. De hoofdtempel is opgedragen aan Lord Chandraprabhu, de achtste Jain-tirthankar en herbergt een 11 meter hoog idool van de godheid. Met een verbluffende torenspits heeft het ook twee prachtige idolen van Lord Sheetalnath en Lord Parsvanath. Er is een 43 meter hoge kolom van waardigheid (Manstambh) bij de tempel.

 

 

U gaat hier geloven in de spirituele kracht van schoonheid en liefde wanneer u deze bestemmingen bezoekt.

REIZEN NAAR RELIGIEUZE BEZIENSWAARDIGHEDEN