fbpx

Reizen maakt gelukkig

REIZEN MAAKT GELUKKIG

Het is wetenschappelijk bewezen, dit is altijd een goed argument om mee te beginnen, maar reizen maakt ons echt gelukkig. Vakantie vieren is dus goed voor je gezondheid. Het blijkt dat langdurig geluk gecreëerd wordt door ervaringen en herinneringen en veel minderen dan door spullen en materialistische zaken. Dat is toch mooi nieuws? Genieten, veel zien, uitrusten en op deze manier aan je gezondheid werken. Nu in de coronatijd lukt dat even niet, maar voorpret kan wel, en dat is een belangrijk onderdeel voordat je op reis gaat.

Het gevoel dat je hebt, als je terug komt van vakantie, dat is een geluksgevoel dat echt bestaat. Het geeft ook een enorme boost aan je humeur, eigenlijk nog veel meer dan winkelen, sporten of uitgaan.

Je hoeft dan ook niet meteen heel lang op reis te gaan, uit onderzoek blijkt dat wanneer je vaker een korte reis maakt, ervoor zorgt dat je gelukkiger bent, dan wanneer je één keer lang op reis gaat.

Voor het meest ultieme geluksgevoel maakt het wel uit met wie je reist. De gelukkigste vakanties zijn met je partner, lekker met z’n tweetjes van een romantisch uit tot een mooie rondreis. Met het hele gezin staat op nummer twee en met hele goede vrienden sluit de top drie.

Tijdens een vakantie zijn er altijd een aantal hoogtepunten waar je hart sneller van gaat kloppen, er ontstaat een wauw-gevoel wat later in de vakantie over gaat in een geniet gevoel. Herinneringen ontstaan, herinneringen blijven. Wist je dat Azië heel veel wauw-momenten te bieden heeft?

Ik wil je graag meenemen in een aantal bijzondere wauw momenten van Azië. Ze hebben allemaal op hun eigen manier een wauw-factor. Mooie natuur, indrukwekkende gebouwen en terug in de tijd.

STEL JE EENS VOOR:

Je staat op een schip, vooraan de boeg van een houten schip. In Vietnam noemen ze dat een junk boot. Een houten boot met typisch Vietnamese kenmerken. Heel langzaam vaart deze boot weg van de druk stad Halong City, de Halong Bay in. De Halong Bay, een uniek gebied dat op de lijst van Unesco staat, een gebied met indrukwekkende karstbergen. Letterlijk betekent Ha Long: “daar waar de draak de zee in gaat”. En deze vertaling zegt meteen alles over de Halong Bay, want vanuit de lucht lijkt de baai op stukken rug en staart van een draak. Adem diep in, terwijl u deze prachtige regio in oogschouw neemt. Je krijgt de gelegenheid om met een kajak tussen deze rotsen te varen, je gaat een kijkje nemen in een van de drijvende dorpen inclusief school en winkel en aan boord geniet je van heerlijk gerechten, klaar gemaakt door de chef-kok. In de avond geniet je op het dek of bij de bar van een drankje. De volgende ochtend start je met een tai-Chi sessie, goed voor lichaam en geest, ook die dag maak je kennis met de bijzondere plekken van de Halong Bay. Het zal nog lang op je netvlies blijven staan.

Een lange muur, met daarvoor enorm veel mensen in een rij die aan het wachten zijn. Speciaal voor toeristen is er een aparte rij. Kost wel extra geld, maar toch. Na binnenkomst loop je door een lange tuin, je ziet nog niets. Je blijft lopen door die lange tuin, en moet dan de hoek om en dan opeens… daar is hét monument, het gebouw wat het symbool is van India, de Taj Mahal. Een indrukwekkend mausoleum met verfijnde architectuur en een prachtige tuin ervoor. Het monument is niet alleen groot van zichzelf, het is ook groots in ervaring en beleving. Een monument dat je niet mag missen tijdens een reis in India.

Het is een flinke berg, een lang pad er naar toe, de leeuwenpoort, 1860 treden naar boven, een flinke klim. Onderweg komt u een rotswand tegen met beroemde fresco’s met hierop 22 sierlijke meisjes, en dan sta je boven, boven in het koninkrijk van Koning Kashyapa. Eind vijfde eeuw bouwde hij hier een legendarische vesting, een weelderig paleis. Er is hier niet veel meer van over dan een aantal muurfundamenten, marmeren vloertegels en de gaten voor de zuilen van het baldakijn zijn nog zichtbaar. Bomen, planten, muren en trapjes. Een zwembad uit de vijfde eeuw? Je fantasie kan hier los gaan, maar wat een plek is dit en wat een waanzinnig uitzicht! Onbeschrijflijk! Je staat boven de Sigiriya Rock in Sri Lanka!

Met de tuk tuk dwars door het grootste tempelrijk ter wereld, Angkor in Cambodja. Groot, groter, grootst. Tempels die overwoekerd zijn door de wortels van de bomen, tempels met 54 beelden en 216 gezichten, tempels waar je naar boven kunt klimmen en kunt genieten van prachtige uitzichten, kaarsjes, bloemen offeren en kijken of je gebouwen kunt herkennen wat het vroeger zou kunnen zijn geweest. Het geeft een heel koninklijk gevoel als je tussen alle mooie tempels doorloopt. Dit tempelrijk moet absoluut op je bucketlist staan als je Cambodja wilt bezoeken. Dit prachtige tempelrijk kan je ook met de fiets ontdekken.

Waar ga je uitkomen, een drukke stad in de bergen. Met de jeepney, een omgebouwde Amerikaanse bus rij je de bergen in. Behoorlijke slingerwegen, en nog een bocht om, stukje rechtdoor, en weer een nieuwe haarspeld bocht. Na een indrukwekkende tocht van 40 minuten stopt de bus aan het einde van de weg. Hij kan niet verder. Hier staan een aantal leuke marktkraampjes waar je wat te eten en te drinken kunt kopen. En dan begint een wandeling over een goed pad, een jungle pad, kleurige borden onderweg, een trapje naar boven en even later weer een stukje naar beneden. Opeens sta je in een klein dorpje waar de doeken tussen de huizen hangen om je te beschermen tegen de felle zon. Nog een klein stukje doorlopen en dan sta je op een groot plateau met een waanzinnig uitzicht op de mooiste rijstterrassen van de wereld, de oudste rijstterrassen van de wereld, al meer dan 2000 jaar oud. Azië kent veel rijstvelden, maar zoals ze in Banaue zijn, zo zie je ze nergens. Met de hand gemaakt, in prachtige lagen onder elkaar. De wandeling gaat door, over de smalle muurtjes van deze rijstterrassen, kijk uit, het is best erg smal en het kan erg nat zijn. Halverwege is een klein restaurantje waar je even op adem kunt komen. Het pad gaat even later met een hele lange trap naar beneden. Op dat moment denk je nog niet aan de terugweg, want naar beneden gaat heel lekker. Aan het eind van deze lange trap is een heerlijk verkoelende waterval. Heerlijk om even te badderen in het koude water, en weer op te laden  om weer helemaal naar boven te ploeteren, en weer dwars door de rijstvelden te lopen. Aan het eind, daar waar de bus wacht, kun je een magneetje kopen voor op de koelkast met de tekst: “yes I did it, I visit the Banaue Rice fields”. Je bent in de Filipijnen!

Vakantie begint al vaak in het vliegtuig, hoog boven de wolken, blauwe lucht en de zon die schijnt. Bij de landing zie je nog niet zoveel, vaak een drukke stad, landbouwvelden of een buitenwijk. Je ziet nog niet direct belangrijke bezienswaardigheden vanuit het vliegtuig. Bij de Malediven is dat echter heel anders. Zodra de daling inzet, kom je aanvliegen over de prachtige atollen, je kijkt je ogen uit. Het heeft iets magisch. Na aankomst volgt een transfer naar je resort. Vanuit de aankomsthal loop je zo door of naar de bootterminal, de terminal voor een binnenlandse vlucht of de terminal waar de watervliegtuigen geparkeerd staan. Elke transfer is een avontuur op zich. Bij aankomst staan de medewerkers van het resort al op je te wachten, vaak met een drankje en warm welkom. Je bent in het paradijs. Witte zandstranden, strandvilla’s, bungalows boven het water, retraites met een privé zwembad. Vanaf de bar, een strandstoel of gewoon zitten op het strand ben je getuige van de mooiste zonsondergang, je bent beland in een sprookje waar je op blote voeten naar het restaurant kunt, waar je in stijl op het strand kunt dineren en waar je overdag duikt of snorkelt tussen de mooiste vissen en het meest indrukwekkende koraal.

Van welk wauw-gevoel gaat jouw hart sneller kloppen?

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.