fbpx

Siem Reap, tempels, drijvende dorpen en meer

SIEM REAP, ANGKOR WAT EN MEER

Cambodja, gelegen tussen Thailand, Laos en Vietnam, een land met een eigen identiteit, een eigen cultuur, schitterende natuur en vooral bekend om de indrukwekkende ruïnestad Angkor, met als belangrijkste tempel van Cambodja, Angkor Wat, een imposant Khmer bouwwerk met vijf hoge torens.

Angkor was tussen de 9de en de 14e eeuw de hoofdstad van het Khmer-rijk. In dit gebied stonden meer dan 100 tempels. Het koninkrijk van Ayutthaya heeft het gebied meerdere keren geplunderd, waardoor diverse bouwwerken gedeeltelijk zijn ingestort. In de 15e eeuw werden de stad en de tempels verlaten, waarna de natuur het overnam. Veel tempels werden overwoekerd door bomen en bebossing. Pas in de 20ste eeuw werd Angkor herontdekt en is begonnen met de restauratie. Inmiddels staat Angkor op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied is meer dan 400 vierkante kilometer groot, heel groot dus! Angkor is dan ook hét visitekaartje van Cambodja.

Angkor ligt bij Siem Reap, maar Siem Reap is meer dan alleen Angkor  Wat, naast Angkor Wat zijn er nog een aantal belangrijke tempels. Ik zet graag deze graag op een rijtje, zodat u niets hoeft te missen:

ANGKOR THOM

Angkor Thom is het ommuurde en centrale deel van de stad. In de glorietijd had Angkor Thom zes toegangspoorten. Een van de meest bekende poort is de zuiderpoort, die u met zijn gigantische gezichten welkom heet. “Binnen de muren” vindt u vooral vervallen ruïnes met kolossale beelden en versieringen. Nog goed bewaard gebleven zijn De Bayon, het Olifantenterras en het Phimeanakas.

DE BAYON

Bayon ligt zeer centraal en is misschien nog wel indrukwekkender dan hoofdtempel Angkor Wat. Dit Boeddhistische bouwwerk bestaat uit maar liefst 54 torens met elk 4 gezichten. Vanuit elke hoek wordt u aangekeken door de vele Boeddha’s. Het is niet helemaal duidelijk of deze gezichten ook daadwerkelijk Boeddha vertegenwoordigen, maar indrukwekkend is het zeker.

HET OLIFANTENTERRAS

Bij het olifantenterras krijgt u een goede indruk hoe groot het Khmer-rijk ooit is geweest. Prachtig gebeeldhouwde olifanten geven een indrukwekkend beeld hiervan. En hoe langer u hier wandelt, hoe meer u zult zien, want elke steen is bewerkt!

PHIMEANAKAS

Phimeanakas is een piramidevormig gebouwd paleis met een rechthoekige basis en omringd door hoge muren. Aan de zijkant kunt u het gebouw betreden via een hoge trap. Bovenop hebt u een prachtig uitzicht op Baphuon in het zuiden.

THA PROHM

Tha Prohm is een ander bekend bouwwerk van Angkor. Wortels van de reusachtige kapokbomen hebben de tempel overwoekerd en houden de blokken steen op hun plaats. De bizar gevormde wortels geven de tempel een mysterieus uiterlijk.

Voor de echte geschiedenis- of cultuurliefhebber moet u zeker langer blijven, er is enorm veel te zien. Lees hier verder over de tempels van Angkor. En wilt u de tempels op de fiets of per tuk tuk ontdekken? Beide opties zijn mogelijk!

En dan hebt u de tempels gezien en dan? Cambodja, Siem Reap is zoveel meer dan Angkor en haar tempels. Siem Reap is ook een uitstekende basis om de drijvende dorpen te bezoeken. En ook hier zijn er verschillende van, en dat hangt weer af van de kwaliteit. Mijn favoriet is Kampong Khleang.

CHONG KNEAS

Hier is weinig terug te vinden van de Cambodjaanse cultuur. Weinig, eigenlijk helemaal niets want het dorp is overgenomen door een Zuid-Koreaanse cultuur, omdat de meeste bezoekers uit Korea komen, was het bedrijf dat hier tours naar organiseert, zo vriendelijk om drijvende “lokale” restaurants te bouwen die Koreaans eten serveren voor het geval hun belangrijkste klanten het zouden missen. Oplichting en absurditeiten zijn scheer en inslag hier, zoals kleine kinderen die met waterslangen spelen of krokodillenboerderijen waar tientallen krokodillen bij elkaar opeengepakt zitten. Voor de boottocht moet u betalen, onder de mom voor het toerisme in het dorp. Helaas komt er weinig van dit geld bij de inwoners terecht, want het bedrijf is een particulier bedrijf.

KAMPONG PHLUK

Ondanks de groeiende stroom toeristen is dit drijvende dorp een stuk beter. De boottocht is mooi en plezierig en Kampong Phluk heeft veel van zijn authenticiteit behouden. Toch heeft dit dorp niet mijn voorkeur, want ook hier wordt de bootservice beheerd door een particulier bedrijf en ook hier ziet de lokale bevolking weinig van de $ 20 toegangsprijs. Het dorp is ook vrij klein en de boottocht is kort. Kampong Phluk is een goede optie als u kort in Siem Reap bent en toch de drijvende dorpen wilt zien.

KAMPONG KHLEANG

Hét drijvende dorp van het Tonlé Sap meer en absoluut een aanrader als u een drijvend dorp wilt bezoeken. Kampong Khleang is echt authentiek, onaangetast en zeer vredig. Het is ook het mooiste dorp van de drie, maar ook het verst gelegen van Siem Reap. In Kampong Khleang wonen 1800 families, ongeveer 6000 mensen. Het is ook een groot dorp, met scholen, drie pagodes en een kliniek, eigenlijk alles wat een grote gemeenschap nodig heeft. Zodra de boot wegvaart van de paalwoningen, komt u in het “echte” drijvende dorp, enkele tientallen houten huizen die op de rivier drijven. Het dorp beweegt zich langs de rivier volgens de seizoenen en ligt zelfs aan het Tonlé Sap-meer tijdens het droge seizoen. Heel indrukwekkend. Ook heel belangrijk, de bootdienst van Kampong Khleang is eigendom van de lokale bevolking. Het geld dat ze verdienen met deze bootdienst komt direct ten goede aan de bevolking. Wat mij betreft echt een topper in het programma!

® Cambodia Travel Partner

NOG MEER?

Angkor, Angkor Watt en drijvende dorpen. Is er nog meer te zien in de omgeving van Siem Reap? Jazeker, er is nog veel meer te zien!

Wilt u een stukje Cambodjaanse cultuur ontdekken terwijl u geniet van het eenvoudige leven in de natuur? Ga dan naar het indrukwekkende gebied van Phnom Kulen. Een vergeten gebied, jammer, want dit pelgrimsgebied voor zowel Hindoes als Boeddhisten is absoluut de moeite waard.

Op 50 kilometer van Siem Reap waant u zich in een hele andere wereld. Het Phnom Kulen National Park is een belangrijke historische locatie met een heilige berg als centraal middelpunt. U bezoekt dit park met een jeep en een van de hoogtepunten is de liggende Boeddha in de Preah Ang Thom Pagoda. Er is niet veel bekend over deze Boeddha, maar waarschijnlijk gebeeldhouwd in de 16de eeuw op een andere plaats dan deze pagode en later hier naar toe gedragen. De liggende Boeddha heeft een lengte van ongeveer achter meter en behoort daarmee tot een van de langste in Azië. Het zandsteen dat hier gebruikt is, is later ook gebruikt om de beroemde tempels van Angkor te bouwen. Tegenwoordig is de Boeddha gedeeltelijk beschilderd en gedrapeerd in kleding en zijn er mogelijkheden om met kaarsen een offer te brengen. De tempel is omringd door duizend linga’s.

Ook de Preah Kral Pagoda is bijzonder. Geïsoleerde stoepa’s in een mystieke omgeving is dit de ideale achtergrond voor een zonsondergang boven het bos. Terwijl de monniken hun vredige avondgebed beginnen, gaat de reis door. Het rotsachtige landschap heeft wel iets weg van een maanlandschap, de weg wordt alleen verlicht door de gloed van de koplampen van de jeep. Het maanlandschap herbergt een kleine vijver en een prachtige waterval, ideaal voor een koud maar verkoelende opfrisbeurt.

Dwars door struiken, modderige plekken en gevaarlijke kuilen bereikt u het eindpunt, een uniek plek waar u gaat kamperen en kunt barbecueën. Geen stadsgeluiden, geen auto’s of bars, maar alleen natuurgeluiden die zoete dromen brengen. Preah Kral is de grootste verborgen schat van Phnom Kulen, verscholen in het hart van het bos, op een plek waar jeeps niet kunnen komen, ontdekt u als eerste een eeuwenoud olifantenbeeld. Ook zijn hier verschillende andere gebeeldhouwde dieren in het midden van de jungle, zoals leeuwen, een tijger, Preah Koo en een babyolifant. Een stukje met mysterieuze meesterwerken. Via de andere kant van de berg verlaat u, via een duizelingwekkende afdaling het park, terug naar Siem Reap en terug naar de realiteit. En als u hier dan toch bent, breng dan meteen een bezoek aan de nightmarket en de pubstreet.

BATTAMBANG

Vanuit Siem Reap zijn er nog meer mogelijkheden om op stap te gaan. Een optie is om een ​​uitstapje te maken naar het charmante stadje Battambang. Battambang ligt op slechts drie uur rijden van Siem Reap en heeft een zeer relaxte sfeer en het platteland rond de stad is een van de mooiste van Cambodja. Battambang ligt aan de Sangker rivier en naast dat u met de auto naar Battambang kunt is het ook mogelijk om dit per boot te doen. Via een indrukwekkende tocht over het Tonlé Sap meer en de Sangker rivier komt u, na een tocht van 6-8 uur aan in Battambang. Onderweg vaart u langs drijvende dorpjes en huizen, kerken en scholen. U maakt kennis met het dagelijks leven van de Cambodjanen langs de rivier. Zwaai naar de kinderen langs het water en koop iets bij de lokale bevolking die fruit en andere heerlijkheden aan de man proberen te brengen. Het is geen luxe boot, nee allerminst, maar wel een unieke ervaring. Eenmaal aangekomen in het pittoreske Battambang maakt u kennis met Franse koloniale gebouwen en een hartelijke bevolking. Battambang heeft meer dan alleen indrukwekkende architectuur. Ook vindt u hier de Killing Cave. Tijdens het afschuwelijke Rode Khmer-regime werd deze grot gebruikt om (dood)gemartelde mensen in te werpen. Resten van botten zijn nog duidelijk te zien. Akelig, maar wel indrukwekkend om te zien, zodat deze geschiedenis niet vergeten zal worden. Ook Bat Cave is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Rond zonsondergang vliegen hier ontelbaar veel vleermuizen uit de grot naar buiten. Battambang staat meer bekend om de bamboo trein, een tocht die u niet mag missen.

Wilt u ook een unieke ervaring in het noorden van Siem Reap en Cambodja, vul dan nu het formulier reis op maat in!

TOURS EN EXCURSIES CAMBODJA

Fietsen Cambodja

1 tour

Excusies Siem Reap

3 tours

Culinair Cambodja

1 tour

CAMBODJA RONDREIZEN

5 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.