fbpx

Zuid India – Kerala – Natuur, cultuur en lekker eten

Met deze blogpost neem ik u graag mee naar de wonderbaarlijke wereld van eeuwenoude tradities, een stukje Nederland in India, de grootste theeplantages in India en de beroemde backwaters: Kerala in Zuid IndiaZo druk en chaotisch als het noorden van India is, zo veelzijdig, traditioneel, groen en rustig is het zuiden.  

Zuid-India heeft zoveel te bieden, een bestemming die u zeker moet gaan bezoeken: 

 • De beroemde backwaters van Kerala, met een vrolijk zwaaiende bevolking, spelende kinderen in het water en lieflijke huisjes langs de rivieren.
 • Hier maakt u kennis met een bijzondere smaakexplosie door het gebruik van talloze kruiden in het eten. 
 • Eeuwenoude tradities worden nog steeds vol overgave toegepast 
 • Regenwouden en natuurparken die een thuis bieden aan een grote diversiteit wildlife, zoals olifanten, tijgers en luipaarden. 
 • Enorme theeplantages met grandioze uitzichten over de vallei en bergtoppen die soms boven de wolken uitkomen.  
 • Fantastische stranden bij Kovalam 
 • Diverse mogelijkheden voor een ayurveda kuur onder professionele begeleiding 
 • Plaatsen met een Nederlands en Portugese tint 
 • De Kathakali cultuur, een belangrijke vorm van Indiase dans en een bijzondere hindoeistische performancekunst.  
 • Kochi (Cochin) is een van de schilderachtigste steden in India, met veel oud India en Nederlandse(!) koloniale structuren.  
 • Kerala biedt heerlijke accommodatie-opties met traditionele villa’s, homestays, de beroemde omgebouwde woonboten en koloniale verblijven.   
 • In Munnar heeft u een adembenemend uitzicht op theeplantages en prachtige heuvels en valleien. 
 • In Kerala draait uw reis om natuur en ontspanning.  

Na een prima, maar lange vlucht vlucht met Etihad Airways van Dusseldorf via Abu Dhabi naar Kochi (Cochin) komen we midden in de nacht aan. Na de immigratie en het ophalen van de koffers staat de transfer voor ons klaar en worden we naar ons eerste hotel gebracht. Heerlijk dat we na een lange vlucht niet meteen druk hoeven te zijn met het zoeken van een transfer of het zoeken van een lokale bus, want het vliegveld is best druk. 

Na een klein uurtje komen we aan in het hotel en worden we meteen naar de kamer gebracht. De incheck gebeurt later.  

Na een korte nacht staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar. Hierna komt de gids ons halen voor een eerste kennismaking met KochiVlakbij het hotel beginnen we met een klein gezellig plein waar het vroeg al een drukte van jewelste is. Overal kleine stalletjes met mogelijkheden voor Indiaas ontbijt en vroege lunch. Kochi ligt aan de ene kant aan de Arabische zee en aan de andere kant aan het Vembanad Lake. Hier wordt ook nog op de (Chinese) traditionele manier gevist, een manier die al eeuwenlang wordt gebruikt om vis te vangen. Met enorm grote visnetten die zeker door 10 mannen bediend moeten worden, zijn machtig om te zien. Op het plein kunt u ook van een heerlijk visje op de BBQ genieten. Na dit plein brengen we een bezoek aan het Mattancherry paleis, ook wel het Nederlandse paleis genoemd. Het paleis dat oorspronkelijk gebouwd werd door de Portugezen is later door de Nederlanders in de 19de eeuw prachtig verfraaid. Hierna maken we een wandeling door de Joodse wijk van Cochi en Fort Kochi en maken we kennis met heerlijke geuren en kleuren van de vele kruiden die hier verkocht worden. Ook komen we bij een oude wasplaats waar nog op een traditionele wijze de was gedaan wordt en met een steenkolen strijkijzer gestreken. Ook brengen we een bezoek aan de St. Francis Church, de kerk waar Vasco da Gama voor de eerste keer is begraven en aan de Santa Cruz Cathedraal. Omdat hier een bruiloftsceremonie aan de gang is, kunnen we niet naar binnen, maar indrukwekkend is deze kathedraal wel.  

Hierna gaan we heerlijk lunchen en gaan we even terug naar het hotel om bij te komen, de (vochtige) hoge temperatuur en de jetlag hakken er toch wel in. Het zwembad en de siësta doen ons goed.  

Aan het eind van de middag worden we opgehaald voor het diner en gaan we kijken bij een kathakali dansshow. Het eerste uur zijn we getuige van het opmaken van de spelers. Met precisie en heel veel kleuren make up, maken de spelers zichzelf op. Het bijzondere hiervan is dat een speler minimaal 10 jaar in de leer moet om zichzelf te leren sminkenDe show is aan de ene kant wat eentonig maar er zitten ook spannende stukken in. Het verhaal wordt gespeeld zonder woorden en vooral met gezichtsuitdrukkingen, danspassen en (drukke) handgebaren en gaat over goden en demonenVia de informatiefolder kunnen we het verhaal volgen.  

Kochi, een rustige kuststad met een Nederlands tintje en een prima stad om op een fijne manier kennis te maken met Zuid-India. 

De volgende morgen worden we na een heerlijk ontbijtbuffet opgehaald en verlaten we via talloze bruggen en rivieren de stad Kochi. De volgende bestemming is Munnar. Na verloop van tijd rijden we de heuvels in en worden de wegen steeds bochtiger. Onderweg passeren we watervallen, kleine marktkraampjes en maken we een stop voor waanzinnige uitzichten op de vallei. Ook maken we een stop bij de theeplukstersJa, pluksters, want dit (zware) werk wordt eigenlijk alleen door vrouwen gedaan. De natuur en de groene theeplantages zijn hier fantastisch. Dit gebied behoort tot een van de grootste ter wereld. In Munnar brengen we ook een bezoek aan het theemuseum, en hier zien wij hoe het hele proces van thee gaat, van het moment dat de blaadjes geplukt worden tot het moment dat ze in een doosje zitten om verkocht te worden. Tijdens het groeiproces worden de blaadjes op verschillende momenten handmatig geplukt. Hoe jonger het blaadje, hoe duurder de thee. Aan het eind van de rondleiding kan ik het niet laten om een aantal heerlijke zakken thee mee te nemen voor thuis.  

Hierna gaan we door naar ons hotel, net buiten Munnar. Wauw, wauw, wauw. Het hotel is tegen een heuvel gebouwd en vanuit het zwembad hebben we fantastisch uitzicht op de vallei. Dit is echt genieten.  

De volgende dag volgt een lange rit naar het Periyar National Park. Bij aankomst in het dorpje Thekkady worden we meteen naar het centrum gebracht en stappen we over op de bus naar het park. Alleen met de lokale bus kunnen we het park in. Hierna gaan we richting het informatiecentrum en is er een excursie met de boot voor ons geboekt. In het park wonen tijgers, maar die zitten zo ver weg, die zullen we helaas niet gaan zien. Na een korte tocht zien we de eerste olifanten langs het water staan, evenals herten, runderen en heel veel bijzondere vogels. Op safari maar dan anders.  

Na dit safari avontuur gaat de tocht verder naar Kumarakom, een klein dorp in het gebied dat de backwaters van Kerala wordt genoemdDe backwaters zijn een keten van brakwaterlagunes en meren die parallel lopen aan de Arabische zee. Het gebied bestaat uit vijf grote meren die door middel van natuurlijke en kunstmatige kanalen met elkaar in verbinding staan. 38 rivieren voeden deze meren.  

Bij aankomst beginnen we met een boottocht door deze backwaters. Onderweg zien we prachtige rijstvelden, vrolijke mensen en spelende kinderen in het water. We kijken wel even vreemd op als ze hun was doen in de rivier maar ook met dit water hun tanden poetsen. Hier verblijven we in het Coconut Lagoon CGH Earth ResortBij de parkeerplaats stappen we over op een andere boot en varen we richting het Vemnabad meer. Ook weer een prachtige tocht door de backwaters, langs de houseboats en kleine huisjes die aan de rivier liggen. Dit hotel ligt prachtig aan het grote meer en de ontvangst is heel hartelijk. Terwijl een koe voor de deur van onze bungalow het gras kort houdt, genieten wij van het zwembad en een leuke kookles.  Tijdens het diner wordt er ook een dansshow gegeven met een traditionele Indiase dans. Dit hotel is echt in stijl genieten.  

De volgende dag verkennen we de omgeving van Kumarakom met onze chauffeur en bekijken we ook diverse woonboten en maken we een korte boottocht door de backwaters. Wat een geweldige manier om dit gebied met een omgebouwde rijstboot te ontdekken. Ook het gebied rond Allepey maakt indruk met een heel oude boerderij wat tegenwoordig een hotel is. 

Na de backwaters gaan we op voor het laatste stukje, een strand– en zwembadverlenging vlakbij Trivandrum, in Kovalam in hotel Uday Samudra. Heerlijk om even bij te komen van alle indrukken en het afwisselende zuid India. Een prima hotel met drie zwembaden, diverse punten om een lekkere snack te halen en een prima restaurant. Ook een korte wandeling langs het strand zorgt voor een heerlijk ontspannen moment. Kerala, je bent fantastisch en zo anders dan het noorden van India.  

KERALA EN ZUID INDIA ZIJN ABSOLUUT DE MOEITE WAARD OM TE BEZOEKEN!

FOTOS KERALA EN ZUID INDIA

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR INDIA

Zuid India rondreizen

India rondreizen

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.